Sass Dlacia – klimmen en wandelen in de Dolomieten

Hier was ik al heel erg lang enthousiast over en ik kon niet wachten om de zomer door te brengen in de Dolomieten. Corona had er bijna voor gezorgd dat het hele verhaal niet door kon gaan, in de lente was deze regio namelijk zwaar getroffen, maar het ging nu weer goed. Gelukkig! Twee jaar geleden was ik in de Dolomieten met Michael en Bas toen ik hun een weekje ging opzoeken op hún camper trippie. Dat had grote indruk op mij gemaakt, maar was natuurlijk veel te kort. Nu voor een langere periode dus!

Klimmen in Sass Dlacia

Inmiddels gaat het klimmen voor ons al wat beter, we kunnen weer wat vaker 6a’tjes klimmen. Maar de rots is eigenlijk niet wat onze herstellende blessures nu goed kunnen gebruiken. Veel rechte wand met hele lange routes en scherpe en kleine randjes.

Dolomiet gesteente lijkt op kalksteen, maar in tegenstelling tot kalksteen lost dolomiet niet op met water. Kalksteen heeft daardoor vaker vlakkere vormen en druipsteen formaties. Dolomiet heeft dat helemaal niet. Doordat dit gesteente niet oplost, worden scheurtjes en breuken nooit meer aan elkaar gelijmd met nieuw gesteente, wat bij kalksteen wel het geval is. Hierdoor zijn de randjes scherp, en kan de rots ook brokkelig zijn.

Om deze redenen hebben we in deze regio niet zoveel geklommen als we wilden. Maar omdat de omgeving zo idioot mooi is, hebben we maar veel gewandeld!

Wandelen rond Sass Dlacia: Armentarola – Pralongia – San Cassiano

Wat een uitzicht heb je hier toch. Maakt niet uit welke kant je opkijkt. Overal zie je idyllische grasweides met schattige berghutjes en op de achtergrond grillige bergtoppen. Wat een contrast! Je kunt hier zo prachtig mooi wandelen. Hieronder wat foto’s van de 18 km lange wandeling langs Armentarola, Pralongia & San Cassiano. De wandeling had een hoogte verschil van 620 meter: we starten op 1.533m hoogte en op 2.157m waren wij op het hoogste punt. Heerlijk!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s