Greece,  Gythio,  Peloponnesos

Aan de slag! Olijven plukken in Gythio

De volgende dag begonnen we met zijn allen met de oogst van de olijven. Alles wordt handmatig gedaan om een olijfolie te kunnen maken van een zo hoog mogelijke kwaliteit. Richard & Vanessa beginnen expres vroeg in het seizoen met oogsten, wanneer de olijfjes nog klein en groen zijn. Er valt dan weliswaar minder olie uit te persen, de smaak uit deze olijven is vele malen sterker en pittiger.

Jo aan het snoeien

Richard ontfermden zich over het snoeien & Jo hielp hem daarbij. Het idee van het snoeien is dat de boom al zijn energie steekt in het groeien van de olijven, en niet in het groter worden van de boom. De stronk mag daarom niet te hoog worden. Met het snoeien wordt de boom gestimuleerd meer in de breedte te groeien dan in de hoogte, wat resulteert in een lage maar volle boom.

Netten op de grond om de olijven op te vangen

Gigantische netten worden op de grond gelegd die de boom volledig omringen, waarop de gesnoeide takken van de bomen komen te liggen. Met kleine harkjes worden vervolgens de gesnoeide takken handmatig geschraapt en van de olijven ontdaan. De olijven worden opgevangen op het net dat op de grond ligt. Scrape, scrape! Je moet oppassen waar je staat, want je wilt natuurlijk niet op de olijven staan. De geschraapte takken worden op een grote hoop gegooid die aan het einde van de dag in brand wordt gestoken.

Olijven verzamelen op een hoop

Wanneer een boom klaar is, wordt het net aan één zijde opgetild zodat alle olijven één hoop vormen. Het gehele net wordt dan, inclusief hoop olijven, naar de volgende boom gesleept waar zich het hele proces herhaalt. Aan het einde van de dag worden de bergen olijven in een jutte koffiebonen zak verzameld.

Op dag één hebben we zo een 10 bomen gesnoeid en geoogst. De geoogste olijven van die dag vulden helaas minder dan één zak. Richard & Vanessa waren van voorgaande jaren een veel grotere opbrengst gewend. Er leek iets aan de hand. De Griekse buren waren ook allemaal ontevreden over hun oogst. Wat ook opviel was dat er al veel olijven op de grond lagen nog voordat we waren begonnen met oogsten.

De Grieken wisten wel wat de oorzaak was van de slechte oogst. De droogte van afgelopen zomer was oorzaak nummer één. Daarbij had er een maand eerder een flinke storm geraasd door heel Zuid Europa. Deze hadden wij in Val Pennavaire ook gevoeld, daar vlogen bomen door de lucht! Dit was de tweede oorzaak. Veel van de olijven waren door de storm van de takken afgeblazen.

Jutte zakken gevuld met ongeveer 30 kilo olijven

Richard & Vanessa maakten een nieuw plan. Gezien er maar zo weinig te oogsten was, wilden ze graag zo snel mogelijk de benodigde olijven verzamelen die nodig was om bij de molen terecht te kunnen om de olie te laten persen. Daar moet je 400 kg olijven voor hebben. In plaats van elke dag een paar uurtjes te werken, hadden ze bedacht om in drie hele dagen alles te doen. Zo zou de kwaliteit in ieder geval goed blijven. Immers, hoe langer de olijven in zakken zitten, hoe groter de kans dat er olijven gaan schimmelen.

5l olijf olie van zelf geplukte olijven

Na drie dagen oogsten hadden we in totaal 11 zakken gevuld! Dit was nét iets minder dan de benodigde 400 kg, maar de molen accepteerde het en een dag later kon de olie geperst worden. Zie een fotoreportage van het olijvenplukken onderaan deze pagina!

Die avond vierden we feest op het terrein. We hadden eerst een gigantische lading gamba’s als avondeten. Heerlijk! Vervolgens vloeide de wijn rijkelijk en dansten we onder de sterren. Wat een avond!

Fotoreportage van het olijven plukken

Bekijk de foto’s hier als slideshow, of klik erop en bekijk het album op Flickr!

DSC03621

A social & outgoing Dutch/Guatemalan girl based in Amsterdam. Travelling, Climbing and Photography are my greatest passions in life. More of that, please!

Leave a Reply