Briançon,  France,  Hautes-Alpes

Briançon deel 2: klimmen, KLiMMeN, KLIMMEN!

Toen we eenmaal hadden besloten om in Briançon te blijven, en dus de topo hadden gekocht, waren we ontzettend enthousiast over deze regio. Het geeft een fijn gevoel als je op een plek bent waarvan je weet dat je je de komende weken zult kunnen blíjven vermaken. Voor langere tijd op één plek blijven hebben wij tot nu toe tijdens onze reis eigenlijk nog helemaal niet gedaan. Over het algemeen zijn wij juist veel naar kleinere klimgebiedjes geweest waar je (met ons huidige klimniveau…) binnen een week wel bent uitgekeken. Dit was eigenlijk ook de reden dat we naar Spanje wilden, gezien we daar wel een paar klimgebieden kennen waar we maanden zoet kunnen zijn. Van Briançon dacht ik eigenlijk dat we buiten het klimseizoen waren en dat het in augustus/september nog veelste warm zou zijn. Maar gezien de hoge ligging van Briançon, en de vele sectoren in de schaduw waren we hier juist in hartje klimseizoen! Helemaal top dus.

Ondertussen waren Kevin & Rosan hun zomervakantie aan het plannen. Ze wilden ons tijdens hún vakantie van een paar weken graag even komen opzoeken! Wat een feest :). We hadden anderhalve week de tijd om de leukste klimsectoren, wildkampeerplekken en zwemmeertjes te scouten vóór hun aankomst. Aan de slag dus!

Rocher qui Répond

Jessy, 6b

We gingen naar Rocher qui Répond, een kalksteen klimgebied in de Vallée de la Clarée regio. Daar begonnen we in de meest rechter sector om op te warmen in 5c’tjes en 6a’tjes. Martijn ging daar wel lekker op maar ik niet zo. Nét te verre passen op afgeklommen en gladde treetjes. We verplaatsen één sector naar links en daar kon ik mijzelf veel beter vermaken. Een hele mooie 6a+ Pec Pec, die er veel harder uitzag dan hij was. Een hoek versnijding wat er uitzag als een supergladde plaat, maar er zaten genoeg mini randjes in die goed waren alleen moest je wel op spekgladde treetjes staan. Verder weer een leuke 6b onsight, Jessy. Deze voelde weer wat harder dan hij eruitzag. Er lijkt veel te zitten maar alle grepen en treetjes wijzen naar beneden of zijwaarts. Goed zoeken dus! Was leuk om uit te vogelen.

Bakken met de Omnia!

Ons recente bezoek aan Nida & Jean Michel en de ouders van Martijn heeft ons geïnspireerd om weer wat bijzonderder te koken. We hebben de Omnia oven sinds afgelopen zomer mee, dus we kunnen bakken!! Hier zie je twee verschillende creaties van onze campingoven: Gevulde paprika’s á la Jean Michel en een Bananen Pecannoten brood! Yummmm.

Savines-le-Lac

Het volgende klimgebied waar wij heen gingen is een conglomeraatwandje bij Savines-le-Lac, La Rochette. Deze routes waren best wel kort en spraken ons verder ook niet zo aan. Maar de omgeving wel! De bus stond hier echt weer op een prachtige plek geparkeerd 😍. Iets verderop, langs het meer Lac de Serre-Ponçon, was het heerlijk wildkamperen en zwemmen ook. Super lekker warm water ook!

Mont Dauphin

Uitzicht vanaf Mont Dauphin

Mont Dauphin was het volgende klimgebied dat wij aandeden. Een erg leuke conglomeraatwand met prachtig uitzicht over de vallei van de Durance. Ik heb hier wat leuke 6a’tjes gedaan en ging ook voor het eerst in lange tijd weer eens een 6b+ proberen. Tot de crux ging dit allemaal erg goed en leek de route ook leuk. En toen was het vallen geblazen! Ik heb de crux een aantal keer geprobeerd en kwam steeds ietsjes verder, maar telkens niet tot de volgende bolt… Was wel weer erg goede valtraining! Dat doe ik het afgelopen jaar erg weinig ivm mijn blessure, de synovitis in mijn vingers. Ik klim constant binnen mijn comfortzone om mijn vingers niet teveel te belasten na de injecties van afgelopen juni. Maar níet vallen kan schadelijk zijn voor je valvertrouwen! Daar heb ik de laatste tijd best wel weer last van gekregen… Heel frustrerend als je weet hoe het is om grote voorklimvallen niet eng te vinden. Deze route was heel goed voor mijn voorklimvalangst dus. Uiteindelijk de route maar afgemaakt met behulp van de clipstick want ik kwam ondanks de steeds grotere vallen maar niet bij de volgende bolt.

La Roche de Rame

Gorges de la Biaysse

Verder hebben we geklommen bij Gorges de la Biaysse en Conduites à Gauche, twee kalksteen wandjes in de regio van La Roche de Rame. Ik heb hier Grimpeur Blanché, 6a+ en Méga Watt, 6b geklommen. Vooral met die laatste was ik erg blij mee want het zag er nogal uit als een blank slate. Martijn heeft hier voor het eerst weer een 6a geklommen (Ramápitèque), de langste van de sector. Hiermee was hij erg blij aangezien dit geen problemen voor zijn bicepsblessure opleverde.

Rocher Baron

Uitzicht vanaf Rocher Baron

Een dag later klommen we bij Rocher Baron, een te gekke Kwarts wand in de buurt van Briançon. Mijn klimprestaties waren hier bedenkelijk. Een 6a ge-redpoint waarvan ik de cruxpas écht moest uitwerken, en vervolgens nog een 6a geflasht en een 6b ge-onsight. Hmmm… 😂. Een deel van de sector bestond uit hele lange multi-pitch routes waarvan Martijn er ééntje heeft geklommen. Een 35m 6a genaamd Pas de Bile, heerlijk cruisen!

Saint-Crépin wildkampeerplek ❤

De allermooiste wildkampeerplek van de regio is toch wel deze langs de Durance rivier naast Saint-Crépin. Een ijskoud maar prachtig heldere rivier omgeven door een idyllisch landschap, gouden licht en verder niemand om je heen. Wij hebben vast flinke boodschappen gedaan want vanavond komen Kevin & Rosan aan!! BBQ en wildkamperen it is!!! Wij kunnen niet wachten op hun aankomst.

A social & outgoing Dutch/Guatemalan girl based in Amsterdam. Travelling, Climbing and Photography are my greatest passions in life. More of that, please!

Leave a Reply