Greece,  Leonidio,  Peloponnesos

Klimmen en Kerstavond vieren met onze buddies Steffie & Jo

Plaka beach

We vinden het zo gezellig dat Steffie en Jo hebben besloten nog een paar weken met ons te klimmen in Leonidio! We kunnen het super goed met elkaar vinden en koken net als op de Olive Farm om de dag voor elkaar en eten gezellig samen. We staan samen met zo een acht andere busjes op het strand van Plaka geparkeerd. Een kleine vijf minuten rijden verwijderd van het centrum van Leonidio. Er heerst in Leonidio helaas wel een andere sfeer nu er een lockdown geldt. Hoewel er nog steeds wel mensen op straat te zien zijn, en je bij restaurants nog wel eten kan bestellen om af te halen, oogt het wel een stuk minder gezellig dan toen we hier eind oktober waren. Even een biertje drinken bij Panjika na het klimmen zit er helaas niet in! Maar, we zijn ontzettend blij dat het klimmen hier gewoon gedoogd wordt tijdens de lockdown. En dat doen we graag!

We zijn gaan klimmen met z’n vieren in de sectoren Sabaton, Twin Caves, Theos en Skiadhianiko. Dit zijn allemaal sectoren waar wij eerder ook al zijn geweest, en waar heel veel mooie routes te vinden zijn. Sabaton waren we ook op onze allereerste klimdag in Leonidio toen we nog moesten schuilen voor de zon. Nu wilden we vooral in sectoren klimmen waar voor ieder wat wils is. Martijn en ik zoeken routes van 6a en 6b, en Steffie en Jo vooral van 5c. Ze zijn wel echt enorm aan het vooruitgaan! Waar wij in Vlychada nog voor hun topropes inhingen, zijn ze nu zelf de 5c’s die ze willen klimmen aan het inhangen, en ze vinden het hartstikke leuk. Jo is vooral grote sprongen aan het maken in zijn zelfvertrouwen met setjes inhangen bij het voorklimmen. Super leuk om te zien.

Steffie & Jo aan het voorklimmen in Sabaton & Theos

Martijn en ik waren ook lekker op dreef. We waren veel 6b’s aan het klimmen zoals Oskar in Sabaton (zie het filmpje hier rechts) en Avgi in Twin Caves (zie foto’s onder). We waren ook steeds vaker 6b+ aan het klimmen. Savra in Sabaton was duidelijk de hardste, maar tevens ook super mooie lijn die wij beide hebben uitgeklommen. Doordat Jo deze route tussen mijn twee pogingen in heeft getoproped, en in de crux een kort setje heeft vervangen voor een lange, heb ik hem in mijn tweede poging gehaald. In mijn inhang poging had ik daar iets teveel vallen gemaakt… Martijn had op dezelfde dag ook Dreamare getopt. Lekker bezig!!

Lucia klimt Avgi 6b in Twin Caves

Hierna besloten wij om een leuke 6c te gaan zoeken om in te werken. In Skiadhianiko hadden we Canguro uitgekozen. Een prachtige tufa lijn die met een harde overhang begon met wat zeer gladde treetjes. Halverwege een lastig te klippen bolt, en daarna heb je de route wel gehaald. Je hebt een goede rust en daarna schoorsteen je tussen twee tufa’s in naar het anker. Alles zag er goed uit, en er zaten zeker goede grepen in, maar door de overhang is alles toch erg fysiek en lastig te vinden. Martijn had de setjes ingehangen en de passen uitgewerkt. Hij wilde wel voor een echte poging gaan hierna. Vervolgens heb ik een poging gewaagd, maar ik had al snel door dat dit niet mijn route is. Hoe mooi de passen ook zijn, voor mij toch iets teveel overhang met knijpgrepen. Martijn heeft de route in zijn tweede poging gehaald!! Hoewel hij er uiteraard wel weer een blessure op na heeft gehouden, hoe kan het ook anders op deze trip, laat hij hier zien hoe sterk hij is. Vengaaaaaaaa!! Zie het filmpje hieronder.

Voor kerstavond besloten we met z’n vieren een uitgebreid kerstmenu samen te stellen. Martijn en ik verzorgden voor- en nagerecht, Steffie & Jo the maincourse. Wij maakten Spanakopita als voorgerecht: die heerlijke bladerdeeg taarten gevuld met spinazie, feta, ui en knoflook. Hij was goed gelukt! Als hoofdgerecht maakten S&J een overheerlijk gerecht met vis, aardappelgratín en broccoli. Als toetje stond zelfgemaakte tiramisu op het menu. Het was allemaal om te smullen!!

Eerste kerstdag was een uitbuik- en licht katerdagje op het strand van Plaka. Ook was het een dag om nieuwe plannen te bespreken. Steffie en Jo gingen weer op pad, dit keer langzaam richting het noorden van Griekenland. Ze hadden nog twee maanden de tijd voor ze weer thuis moesten zijn en hoopten op de route naar huis nog wat andere Balkanlanden te zien. Wij waren van plan om wat meer van de Peloponnese te zien en wilden dus juist meer naar het zuiden gaan rijden. Op tweede kerstdag hadden we nog een laatste klimdag samen in Theos voor we afscheid namen van elkaar. Hier had ik een mooie 6c uitgekozen, Cojones, die ik in mijn tweede poging haalde. Bam! Deze lag mij veel beter dan Canguro :).

Als dankjewel voor de leuke tijd samen en voor het al die tijd uitlenen van onze klimspullen, kregen we van Steffie en Jo de Grote Griekenland klimtopo. Die kwam super goed van pas nu we onze horizon wilde verbreden van enkel en alleen Leonidio. Thanks Guys!!! We had a blast! 🥰

A social & outgoing Dutch/Guatemalan girl based in Amsterdam. Travelling, Climbing and Photography are my greatest passions in life. More of that, please!

Leave a Reply