Italy,  Liguria

Last Chance: Projectdag voor de jongens!

Spray, 6a – Ciusa

In de vorige post schreef ik over hoe Cyrille en Tijn al op dag één in Val Pennavaire verliefd waren geworden op de Erboristeria wand en beiden daar een project hadden uitgezocht. Dat van Cyrille was een 30 meter lange 8a, genaamd Cola. Tijn had daar direct links van een 7c van eveneens 30 meter uitgezocht, genaamd China Rossa. Ze zijn een paar keer naar Erboristeria terug geweest terwijl Martijn en ik lekker in andere sectoren hebben geklommen zoals in Toirano, en Ciusa. Beide sectoren vonden wij erg leuk! In Ciusa vind je wat kortere en krachtigere routes (waaronder Spray, echt een top 6a van 12 meter met heelhooks en flakes, zie filmpje), terwijl je in Toirano juist langere duur routes vindt (zoals La Odissea, een te gekke 35 meter 6a die zijn naam eer aan doet!).

Gezien het einde van de vakantie van de heren naderde en de projecten nog moesten worden uitgeklommen besloten we op hun laatste dag met z’n allen nog één keer naar Erboristeria te gaan. Het uitzicht op de vallei vanaf deze wand is echt prachtig. Je ziet hier goed hoe bergachtig en groen het hier eigenlijk is. Martijn en ik zijn lekker gaan klimmen aan de linker kant van de wand waar wat 6’jes te vinden zijn. Serpillo 6a, Cinnamon 6a+ en Henne’ 6b+.

Ondertussen waren de heren natuurlijk al aan het vechten in hun projecten. Cyrille had ons al uitgebreid verteld over zijn vlieglessen in de inmiddels beruchte route Cola. De crux voor hem was de bolling van een dak uit, waarbij hij voorbij een setje moet klimmen om met een zeer dynamische pas een bak te halen. Elke keer dat hij probeerde het setje te clippen, viel hij er even later uit en redde hij het niet tot dyno en de bak. Hierdoor is hij er steeds meer van overtuigd geraakt dat hij het betreffende setje maar gewoon moet overslaan. Hieronder zie je hoe de route helaas onze kneitersterke Cyrille de wand uit spuugt in zijn pogingen de bak te halen. No cigar!

Cyrille in uit zijn 8a project, Cola

Tijn in een 7b+, Cascara

Tijn on the other hand, is er wel in geslaagd zijn 7c project China Rossa uit te klimmen! Wat een succes story, op de laatste klimdag nog wel!! BAMM. Deze mega-send heb ik helaas niet kunnen vastleggen gezien wij zelf aan het klimmen waren au moment suprême. Maar gelukkig wilde Tijn zijn winning streak nog wel even voortzetten door even later de 7b+ route Cascara nog even (in z’n tweede poging?) uit te klimmen.

Als afsluiter van de te gekke tijd samen in deze prachtige regio gingen we zwemmen in rivier onder de Erboristeria wand. Sjeezus wat was dat KOUD!!! Holy Moly. Martijns reactie toen hij in het water dook was goud waard 😂.

Na het zwemmen zijn we een paar biertjes gaan drinken op het terras in Colletta di Castelbianco. Er was live muziek en heel veel mensen, en weer van die overheerlijke hapjes die uitgedeeld werden bij je drankje! Een perfecte afsluiter van een heerlijke tijd samen. Gezellig!

De volgende dag vertrokken Cyrille en Tijn terug naar Nederland. Booeeehhhh. Wij zijn nog een dagje gaan klimmen in Tortuga, wat echt heel erg leuk was trouwens! Hele gekke wand waar alle grepen naar beneden gericht zijn. Uitblinkers hier waren Jean Lafitte 6b+ & Adventure Gally 6b. Maar ondertussen hadden wij ook alweer plannen om te vertrekken. Hoe leuk en mooi het hier in Oltre Finale ook is, voor ons is het op dit moment, met onze huidige blessures, niet de beste plek om lekker te kunnen klimmen. Als je steady 7a of harder klimt, dan heb je het hier echt onwijs naar je zin! Dus wij wachten nog even tot ik mijn verzoolde klimschoentjes kan ophalen in de klimwinkel, en dan is het voor ons ook AlBenga Bicho!

A social & outgoing Dutch/Guatemalan girl based in Amsterdam. Travelling, Climbing and Photography are my greatest passions in life. More of that, please!

Leave a Reply